Üçüncü Xbox yolda

Babaannem "Allah insanı açlıkla terbiye etmesin" diye dua ederdi. Microsoft söz konusu olunca bu duanın geçerliliğini kaybettiğini söyleyebiliriz. Neden mi? Bugün Microsoft Avrupa ofisinden birisi (hadi çok merak ettiyseniz, Chris Lewis) bir sonraki Xbox üzerinde çalışmaya başladıklarını açıkladı!

Kikizo adlı siteye yaptığı açıklamada (ismin komikliği sizi aldatmasın, güvenilir bir sitedir) "Ön çalışmalar çoktan başladı" diyor Chris. "Bunu yapmak zorundayız. Bu sektörde poponuzun üstünde uzun süre oturmanıza ne müşteriler, ne de yapımcılar izin vermez " diye devam ediyor.

"Yine de daha uzun süre 3. Xbox hakkında konuşmayacağız. Bir önceki konsolu daha yeni çıkarttık, nefes almamıza izin verin" diyor.

Bu açıklamanın tüm dünyanın gözleri bir ay sonra çıkacak olan Wii ve PS3'e dönmüşken gelmiş olması, ucuz bir pazarlama taktiğinden başka bir şey değil. Çünkü Microsoft'taki "büyük abiler", Xbox departmanına gönderdikleri bir uyarıyla "2007 sonuna kadar bütçede artıya geçmeleri gerektiğini" sert bir şekilde bildirdiğinden, birilerinin paçaları tutuşmuş olsa gerek. Ve evet, bu demek oluyor ki Xbox markası çıktığından beri zararda. Japonya'ya giremedikçe de zararda olacak.

Yorumlar

Rattlehead dedi ki…
Walla ne diyim!Belki de konsolların bilgisayardan tek üstün yanı,yenisi çıkıncaya kadar upgrade diye bir sorun olmamasıydı.Böyle olunca insan,upgrade'e yoracağı kafa ve harcayacağı parayı oyunlarda kullanıyordu.Ama gelgelelim bu haberden sonra insanın konsola da güveni sarsılıyor.Üstelik madem böyle bir halt yiyeceksin,bari alanların kursağında bırakma çıkaracaksan seslenme aniden çıkar.Böyle olunca xbox 360 daha mı çok satacak?Demek ki neymiş,erken çıkan yol almazmış.Şu gün PS3'ün posterleri falan satılsa Xbox 360 tan daha fazla satar heralde :)...
Adsız dedi ki…
Belki de düşündüğün gibi bir pazarlama taktiğidir ama bazı firmaların, merakla beklenen yeni oyunları daha piyasaya sürülmeden serinin bir sonraki oyununa çok daha gelişmiş teknolojilerle başladıklarını açıklamaları çok da az rastlanır değil. Epic'den Tim Sweeney geçen sene Unreal Engine 4.0 üzerinde çalışmaya başladığını açıklamıştı ki UE 3'ü görmek için çığlıklar atarak bekliyoruz hala. Yanılmıyorsam Sony de PS4'ün Ar-Ge'sine başladıklarını açıklamıştı.
Adsız dedi ki…
Valla ben de bu yazıyı bir kaç hafta önce yazmış olduğunuz Sony ve PS3'e laf eden yazıdan sonra çıkmasına çok az kala Ps3 fanlarının gözüne girme çabası olarak yorumluyorum!

Elbette çalışmalara başlayacaklar ne yapacaklardı yani yayıp yatacaklarmıydı.
Adsız dedi ki…
Millet alışmış tabi Sony gibi 7 senede bir konsol çıkmasına çalışan bir ekip görünce şaşaladılar.

Erken giden çok yol alır efendi rattlehead.. Git bak bakalıp çok okunan sitelerin en fazla ilgilenilen oyunları hangileri. çıkmasına 1 aydan az zaman kalan ps3 oyunları ile kim ilgileniyor? Ps3 ancak 1 sene sonra 360'ın şu andaki oyun çeşitliliğine ulaşacak siz hala kendinizi kandırın sonrada oyuncuyuz diye geçinin. gerçek oyuncu oyunun hangi platformda olduğu ile ilgilenmez.
Rattlehead dedi ki…
@2.anonymous:

Eğer iki platform arasında oldukça fark varsa ilgilenir.PC ile herhangi bir konsol arasında benzerlik olduğunu kimse savunamaz.Neredeyse çıkan aksiyon oyunları dışında aralarında hiçbir köprü yok bu iki platformun.Mesela bana göre hiçbir konsola,fallout ve benzeri rpg'lerin yapılması mümkün değil.Veya çok ayrıntılı bir stratejinin,hatta fps'nin.Yapılanların çoğu aksiyon(survival horror,action-adventure),yarış,spor cinsi oluyor.Zaten bunlardan gerçekten başarı yakalayabileni PC'ye de çıkıyor.Yani keyif veren etkenleri tamamen farklı.Eğer gerçek oyuncu diye adlandırdığın kesim oyunları savunan kesimse,zaten böyle bir durumda cep telefonlarındaki dandik oyunları bile savunurum;ama ne yazıkki oyunculuk demek her türlü platformu destekleyen,her oyundan keyif almak zorunluluğunda olan kişiye verilen bir sıfat değil.zaten Level,PC Gamer,Gamepro,EGM... gibi dergilerde de çoğu zaman yazarlar "ben konsoldan hoşlanmıyorum."... gibi fikirlerini öne sürmüşlerdir.

Habere gelince;ben önceden de belirttiğim gibi PC kullanıcısıyım.PC dışındaki tüm konsollar beni aynı derecede etkiler,yani taraf tutmam,hepsi aynıdır benim için.Ama bu demek değilki "adamın biri canavar gibi bir teknoloji geliştirmiş,ama diğeri eski sitemine fazladan bir gamepad slotu eklemiş.ikiside aynı benim için."(farazi bir örnek).Microsoft kullanmayacağı bir sürücüyü(HD DVD)listesine koyuyor,Sony grafikte aşırı geliştirmelere gidiyor,Nintendo ise kontrol cihazında devrim yapıyor.Bu üçü arasında bir seçim yap desen,kesinlikle "Wii" derim.

Ayrıca Oyun çeşitliliğine belki PS bir yılda ulaşamaz ama,satışına iki ayda ulaşabilir.Olayı dar çereçevede yorumlamamak lazım;playstation'a çıktığından beri sahip olan bir kitle var.Sırf PSX oyunlarını oynamak için bu kişiler Xbox'a para harcamayıp PS3 alabilirler.Yani oyun çeşitliliği zaten kafadan PS'nin.Acaba çıkacak olan oyunların ilgilenilmesinin sebebi,şu an ki sahiplerinden kaynaklanmasın(xbox için söyledim).Elbette erken çıkmasıyla(Xbox)kendine yarar sağlayacaktır ama mevcut hayran kitlesinin diğer konsollara göre azlığı(yani konsol açısından ticari itibarı) yüzünden ergeç rakiplerine yenilecektir.Zaten microsoft Xbox ile uğraşana kadar,PC'yi konsol gibi kullanmayı amaçlayan bişey geliştirseydi(ki birara bunla ilgili bir haber çıkmıştı)şu gün daha çok para kazanırdı...
Adsız dedi ki…
eğer hala konsolda fps yapılmaz diyenlerdensen zaten konsol dünyasına çok ama çok uzak düşmüşsün demektir. konsolda fps oynanmaz diyenleri babanelerimizle örgü örmeye yollamamızın üzerinden çok geçti.

Nasıl olurda satışa çıktığında iki ayda kendinden bir sene önce çıkmış bir konsolun satış rakamına ulaşacağını öngördüğün bir makinanın oyunları ile ilgilenen kişi sayısı daha az olabilir? O halde 2 ay içinde bu makineyi alacak insanlar bunu saksı olarak mı kullancaklar?

zaman gösterecek kimin kazanip kimin kaybettigini kimin iki ayda ne sattığını. fakat kaybeden MS olsa bile heralde bunun nedeni bir sonraki Xbox'ı şimdiden geliştiriyor olmaları olmaycak.
Rattlehead dedi ki…
1-Ben PC'de vareceği tadı vermez dedim.Yani FPS yapılmaz veya yapılamaz demedim.(Klavye-mouse gibi bir gamepad üretilip "yaygınlaşmadıkça")
2-Xbox360 sahibi 1.000.000 kişi var diyelim(sallıyorum).Sence bu kadar kişi alma olasılığı yüksek olan oyunlara daha fazla ilgi gösterir;yoksa ne zaman çıkacağı belli olmayan(yani sağı solu belli olmayan)bir konsolun hayranları mı o konsolun oyunlarına daha çok ilgi gösterir? Dikkat edersen mevcut olmayan bir konsoldan bahsediyoruz,yani eski kullanıcıları bile bu yeni nesil konsola sahip değil.Dolayısı ile belki bu kişiler bile Xbox'ın oyunlarına göz atabilir.Sebebi ilerde almayı düşündüğü konsolla karşılaştırmak isteyebilir.Daha doğrusu orada bahsettiğin rakamlar sağlıklı sonuçlar vermiyor.Sonuçta ben bile bazı oyunların PC versiyonlarını ararken,site direk olarak Xbox,PS gibi konsolların oyunlarına yöneltiyor beni.
3-Yeni Xbox'ın geliştirilmesi şu anki satışları birebir etkiler diye bişey söylediğimi ben hatırlamıyorum.sadece almış kişilerin kursağında bırakıyor heveslerini.Hani ben de 7800gt ekran kartı aldım ama 1 gün sonra 7900gt ekran kartları daha düşük bir fiyattan piyasaya sürüldü.Belki tam olarak aynı etkiyi yaratmaz ama benzeri durum konsol için de geçerli.Ben haberde bahsedilen,satış rakamlarının azlığına yanan MS yetkililerine söylemiştim "PS3 posterleri" ile ilgili lafı.Yani hem şaka hem gerçek olan bişey o.Sonuçta belirli sektörlerde ticari itibar denilen bir durum vardır.Sony konsolda bu itibarda üstünken,Microsoft PC sektöründe bu itibarda daha üstündür.Yani herşeyi hesap etmeden yola çıkmış gibi bir görüntü var microsoft'ta.Daha önce çıkıp yol alamamasının sebebi bu.Şu gün çıkmış bir konsoldan bahsetmemize rağmen PS3'e para ayırıp hâlâ onu bekleyen yandaşları varsa,bu Sony'nin itibarını gösterir.Playstation 2 çıktığında elalem "Star Wars Episode-3"ün kuyruğunda bekler gibi gün sayıyorlardı.Japonya da çıktığı gün ne kadar satılmıştı hatırlatırım.Ama ben Xbox çıktığında böyle bir durum görmedim(belki çok ilgilenmediğim içindir ama eskiden de ilgilenmiyordum).Yani olay,işin Ticaret boyutunda...
Blaxis dedi ki…
Şimdiki nesilde Nintendo'nun üçüncü parti oyun yapımcılarını boşlamasıyla, küçük DVD formatıyla, birkaç başka stratejik hatayla geri kaldı. Microsoft da geriden başladı. Ama MS ve Nintendo derslerine iyi çalıştılar. 360 1 sene erken çıkarak, Nintendo da farklılaşarak yeni nesilde avantaj elde etmeye çalışıyorlar. PS3 ise power-gamer'lara oynuyor ve BluRay teknolojisini koz olarak kullanıyor. Üçünün de avantaj ve dezavantajları var.

Ama Sony de, Microsoft da, Nintendo da sonuçta birer şirket. Kara geçerler, zarara girerler. Doğru şeylerin yanında hata da yaparlar. Sony 1 yıldır PR, söz verip tutamama gibi çok önemli hatalar yaptı. O bahsettiğiniz Sony'yle ilgili yazımda, PS3'ün Sony'yi mali olarak çok zor duruma sokacağını düşündüğümü söylediğimde, bazı okuyucular SOny gibi büyük bir firmanın nasıl bu duruma düşeceğini söyleyebildiğimi anlamadıklarını belirtip tepki gösterdiler. Ama dün Sony yaptığı açıklamada, PS3 yüzünden 2007'de tüm Sony'nin gelirlerinin %25 düşmesini beklediklerini ve bu yüzden son 5 yılın en düşük bütçesini vereceklerini açıkladılar.

Microsoft kanadında da mali olarak Xbox markası zorda. 2 ay kadar önce Microsoft, Xbox departmanına "2007'nin 3. çeyreğinde artık kara geçmenizi bekliyoruz" diyerek uyardığı gerçeği var. Ne kadar güzel oyunlar çıktığı Microsoft için önemli değil. Onlar sadece Xbox departmanından gelen paraya bakar ve bunda da haklılar.
Adsız dedi ki…
Dedikleriniz doğru fakat ben hala xbox'ın bir sonraki neslinin geliştiriliyor olmasına verdiğiniz bu tepkiyi anlayamıyorum
Blaxis dedi ki…
Tepkim sadece, daha taşlar yerine oturmadan bir sonraki hamlelerin boşuna duyurulması. Gereksiz yere hızlanmasına karşıyım oyun teknolojisinin, zorla itilmesine tepkiliyim. Hele bu nesli bir hazmedelim, yeni nesle geçelim, gelecek nesle öyle sıra gelsin diye düşünüyorum. Yoksa ne MS, ne Sony, ne de Nintendo'ya düşman değilim kesinlikle.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anime, çizgi film değildir!

388@0

12'den 20. Güne Zıplayış