You call me a boy, "Fanboy" ?

Son bir yıldır birileri bangır bangır bağırıyor: "PC oyunculuğunun sonuna geldik! Yeni konsollar PC'lerin canına ot tıkayacak!" diye. İlk başlarda içimden gülümseyerek dinliyordum bunları. Ama baktılar PC'ciler de "hıhı, evet, haklısınız galiba" demeye başladı, seslerini yükseltmeye başladılar. Bunları hem Türkiye, hem de yabancı forunlarda görebilirsiniz. "Fanboy" denilen, bir konsola takıntılı olup, diğer her şeyi düşman olarak görenler işte bunlar. Ama aralarında oyun piyasasını sıkı takip edip PC oyunculuğunun sonunu gördüğünü düşünenler de var. Ve bazıları insanları kendilerine inandırabiliyor...

Peki haklılar mı? Hayır, hem de kesinlikle hayır. Sektörü bildiğini zanneden ama aslında yüzeysel bakan birisinin savları şunlar olacaktır:

A- Konsollar artık oyun piyasasını yönetiyor. Piyasanın %80'i konsolların elinde. PC sadece %20'ye sahip ve yapımcılar için giderek çekiciliğini yitiriyor.
B- 144 milyon kişinin konsolu var.
C- Fiyat konusuna ise hiç değinmeyelim. Üst düzey bir ekran kartı fiyatına 1 XBox 360 Premium paket, artan parayla da yanına çerez niyetine bir tane de PSP alırım.
D- Yeni nesil konsollardaki teknolojilere yetişebilmesi için PC'nin daha en az 1 yılı var.

Oysa sektörü gerçek anlamda tanıyan birisi, bu savları nasıl çürüteceğini de bilir:
A- %80'lik konsol dilimi şöyle dağılıyor: %56 PS2 (101.7 milyon adet, 200 bin tanesi Türkiye'de bu arada), %12 XBox (21.9 milyon adet), %12 Nintendo (20.6 milyon adet çoğu Japonya'da). Yani PS2'den sonra en güçlü oyun platformu, hala PC.
B- Peki kaç kişinin PC'si var? Tahminler minimum 500 milyon civarında olduğu. Yani rakamlar yine PC'den yana.
C- Evet, bu konuya değinmesek iyi olur. Ama şunu unutmamalı ki, bir PC sahibi, makinasına 300 dolarlık yeni ekran kartını monte ederken şundan emin oluyor: Az sonra oyunlardan çok daha fazla zevk ve performans almaya başlayacak. O 300 dolar için özel olarak geliştirilmiş, yeni bir teknolojiyi kullanacak. İsterse kullanmaya da bilirdi, ama madem parası var, kendini kısıtlı teknolojiye hapsetmek zorunda değil.
D- VOOİİİK! Yanlış. ATI'ın yeni X1900XT serisi ekran kartları 48 piksel shader kanalı ile bomba gibi düştü piyasaya. İki X1900XT kartını Crossfire ile paralel çalıştırdığınızda teorik olarak Xbox 360?ın paralel çalışan toplam 96 P.S. kanalı sayısına ulaşılıyor. Evet, iki kartın toplam fiyatı 1300 dolar olabilir ve evet, 360'ın teknolojik üstünlüğü sadece shader kanallarından gelmiyor. Ama burada PC karşıtı çığırtkanların savı fiyat değil, teknolojik olarak PC?nin bu makinaya yetişmekte düşeceği acz idi. Playstation 3'ün çıkmasına daha 1 yıl var ve görünen o ki "XBox 360 vs PC" karşılaştırmasında dengeler tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde PC'den yana değişiyor.

Yanlış anlamayın, ben de bir PC fanboy değilim. Her konsolu eşit derecede seviyorum. Playstation 2'deki MGS3 ve PES'i, XBox'ın Ninja Gaiden'ını, Gamecube'ün Zelda'sını pek az PC oyununa değişirim. Ama PC "hater"lara katlanamıyorum. Çok bağırıyorlar, ama çok şey bilmiyorlar. Bu konuda bir makale ve araştırma yazısı hazırlıyorum. Eğer son zamanlarda anlamsızca PC'nizden soğumaya başladıysanız, Mart'ta bu makaleyi LEVEL'da okuyunca o ateş yeniden harlanacak. Ve o zaman "fanboy"ları susturacak daha çok sav olacak elinizde.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Makaleyi heyecanla bekliyoruz ozaman, mart ayı gümbür gümbür geliyor (:
Blaxis dedi ki…
Hele sakin... Hele bir Şubat'ı görün :)
Adsız dedi ki…
Gözümüz yolda kargoyu bekliyoruz (:
Adsız dedi ki…
Bu olayı hep garipsemişimdir zaten.

Konsol oyuncularının PC oyuncularını çekememesi, PC oyuncularının da konsol oyuncularını çekememesi oldukça garip gelmiştir bana. Hani, tam olarak çekememek de değil aslında ama..

Neyse. Mesela geçenlerde LEVEL Forumlarında vardı böyle birisi. Nick'i lazım değil, (zaten hatırlamıyorum da.) bir üye "efendim bakın bu oyunu önce konsol için çıkartacaklar, çünkü konsol daha iyidir" gibisinden mesajlar yolluyordu.

İyi güzel de. Buradaki mantığı anlamak için çok zeki olmaya gerek yok. Konsola önce çıkması, ne konsol alt yapısının iyi olmasından, ne de daha iyi olmasından kaynaklanıyor. Pazar payının çoğu konsolların elinde. Doğal olarak PC'den önce konsollara oyun çıkarmak daha hesaplı geliyor. Yapmayalım, etmeyelim, çok yanlış düşünceler bunlar.

Konsolların en iyi özelliği, donanım ve yazılım sorunlarının en aza indirgenmiş olması.

Ama bir geri kafalı olarak, PC'lerden vazgeçemem. İsterse her dakika yazılım problemi çıksın, windows mavi ekran versin. Nedir ki.. (Burada sadece oyun oynamayan bir insan olduğum için bunları yazıyorum sanırım.)

İşte böyle. Gece gece yazayım dedim.
Adsız dedi ki…
Eheh, bazı insanlar zamandan hiç ders almıyor.
PS2 ilk çıktığı zamanlarda, "off, PC'leri ezdi, çok fena, ortamı yardı, haha, konsolcular kazandı" şeklinde yorumlar yapılıyorken, daha 2-3 ayı geçmeden PC PS2'yi geçti. Ama adamlar hala, sırf grafiklere bakarak "ohooo PC'nin PS3'ü geçmesi bir yılı bulur" diyorlar. Eh, ne diyeyim daha. Gelecek olan yeni teknolojiler belli, Cell teknolojisinin kısa bir zaman diliminde PC'de kullanılacağı belli, fizik kartının çıkacağı, böylece işlemciye aşırı yük binmeyeceği ve PS3'ü çıktıktan yaklaşık bir sene sonra katlaya katlaya geçeceği belli. Hiç mi geçmişten haberleri yok bu arkadaşların? Hiç mi bilmiyorlar önceden neler olduğunu? Sadece laf salatası yapmak için hiçbir desteği olmayan çürük savlarını insanların gözüne sokmaya çalışıyorlar, ancak başarılı olamazlar. En azından burada "neyin ne olduğunu bilen oyuncular" olduğu sürece.
Adsız dedi ki…
İkidir yazıp yazıp siliyorum mesajımı ama bu sefer yollayacağım.

Ben yıllardır PC ile yatıp kalkan, konsolları küçümseyen ve elini bile sürmeyen biriydim. Ancak bir süre önce PS2 aldım ve öyle değişti ki fikirlerim... Belki hala heyecanını yaşıyorum ancak PC ile karşılaştırma yaptığım zaman birçok kez PS2'nin yanında oluyorum. Sabit bir sistem olması ve oyunların o sisteme göre geliştirilmesi büyük avantaj. Oyunların kasılma, teknik problemler çıkarma, masaüstüne atma :) gibi sorunları yok. Ayrıca konsolların tuzlu upgrade mevsimleri de yok; ve evet bir mavi ekranı da yok :) Bir diğer avantajı ise insanı oyun oynamak için masa başında, sandalye tepesinde oturtmaması.

Bu gibi geçerli-geçersiz nedenleri düşününce iyi ki PS2 almışım diyorum. Hatta bu şekilde "iyi bir ekran kartı alma" alternatifini devre dışı bıraktığıma da yanmıyorum. PC oyunculuğunun öleceğine elbette inanmıyorum ama kendi adıma bilgisayar başında geçirdiğim saatlerin "oyun/diğer" oranının git gide "diğer" lehine geliştiğini söylemeliyim.
Adsız dedi ki…
Evet, Konsollar PC'lerden daha ucuz, kullanması daha kolay. Hatta birçok oyunları açısından PC'dekilere açık ara fark bırakacak cinsten. Fakat birlikte doğup büyüdüğümüz o bilgisayarların yerini alamaz.

Söyleyin bana hangi konsolun yeni bir işletim sistemi kurma derdi var ? Hangi konsolda Network kuracağım diye günlerinizi yersiniz ? Gücünüz yetmediği bir oyunu oynayabilmek için yeni ekran kartı parası toplarsınız ?

Hayır...Bunlar PC'nin eksileri değil.
Uğraştıkça daha da seviyoruz...

Bence PC vs. Konsol savaşının galibi Mobil Oyun Cihazları ;)
Adsız dedi ki…
Puu size kaka PC ler! Yaşasın konsollar! Hepinizi kaçırıp ağızınıza memorystick takıcaz sonra elimize bir adet PS2 oyunu alıp kafanıza kafnızaa.... aaa noluyo bırakın beni! Giydiremezsiniz o gömleği bana!!!......
Adsız dedi ki…
bende yavaş yavaş konsolların daha iyi olduğunu düşünmeye başlamıştım ama yeniden düşününce bir xbox 360 oyunu 140-150 milyon olacak. xbox'un kendisi de 800-900 milyon. hd tv bir kaç bin avro. sanırım iyi bir internet bağlantısına sahip bilgisayar aynı paraya denk geliyor yazılım derdi olmadığı da düşünülrse. torrent sağolsun

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anime, çizgi film değildir!

12'den 20. Güne Zıplayış

388@0