Sony'ye neler oluyor?


Geçtiğimiz günlerde internette yayılan 2 haber, PS3'ün Sony'nin oyun departmanını çok zor duruma sokacağını düşünenleri (ki bunlardan birisi de benim) daha da karamsarlığa itti.

Birinci haber, 600 euro'luk PS3 paketinde bile, HDMI kablosunun bulunmayacağına yönelikti. Yani HD görüntü alabilmek için, PS3'ün üstüne bir de bu kabloya para vereceğiz.

İkincisi ise daha çok bir tartışma konusu. Optik disk teknolojisi uzmanları, 50 GB kapasiteli Blu Ray disklerin içerediği bilginin miktarından dolayı, PS3 oyunlarının 360 oyunlarından daha yavaş yükleneceğini savunuyorlar. Çünkü Sony bir süre önce PS3'te 2 hızlı Blu Ray disk kullanacağını açıkladı ve XBox 360'ta ise 12 hızlı DVD Rom var. 360'ın sürücüsü daha eski bir teknoloji olsa da, aradaki kapasite farkının 40 GB olması Sony'nin dezavantajına çalışıyor. Çünkü 2x Blu Ray'in okuma hızı saniyede 9 MB iken, 12x DVD'nin hızı 16 MB/s. PS3 oyunlarının doku vs. kalitesi gözönüne alındığında, bunların "stream" edilmesi, yani siz oyunu oynarken sürekli okunması gerekecek. Ve bu yüzden de oyunların bloklar halinde PS3'ün harddiskine yazılması ihtiyacı doğuyor. Bu da Blu Ray'in yükleme hızıyla ve yüklenmesi gereken verilerin miktarı da gözönüne alınınca, PS3 oyunlarının yükleme süreleri çok daha uzun olacak demek.

Esas şok edici haber ise bu sabah Sony'den resmi bir açıklamayla geldi: Daha önce PS3'ün üç bölgede aynı anda satışa çıkartılacağını duyuran Sony, PS3'ün (kendinizi hazırlayın) Avrupa çıkışının 2007'ye ertelendiğini duyurdu. Evet, ABD ve Japon'lar 11 ve 17 Kasım'da PS3'e kavuşurken, biz Avrupa'lılar tahminen Şubat'a kadar bekleyeceğiz. Bu gecikmenin sebebi olarak, yaz başında başlaması gereken PS3 imalatının istenen hızda olmaması (hatta bir rivayete göre, hala başlamamış olması) gösteriliyor.

Şimdi, PS3'ün online altyapısının daha hazır olmadığını, oyun yapımcılarının PS3'ün "yeni" gamepad'inin hareket algılama özelliğini oyunlarda nasıl kullanacaklarını hala kara kara düşündüklerini gizlemeye çalışmalarını, tepkiyle karşılanan itici PSP reklam kampanyalarını, giderek azalan fan base desteğini, Sony'nin "diğerleri kimmiş, en iyisini biz bilirizci" tutumunu ve hepsinden önemlisi PS3'ün gelmiş geçmiş EN PAHALI ev konsolu olmasını ucuca ekleyin. Ne elde ediyoruz?...

Eminim 25 yıl önce Atari, 12 yıl önce de SEGA asla batmayacaklarını düşünüyorlardı. Ama bir şeyleri yanlış yaptılar ve battılar. Yanlış yaptıkları şeylerin temelinde, geçmişte en güçlü oldukları için, hep en güçlü olacaklarını zannetmeleri yatıyordu. Aynı hatayı şimdi Sony yapıyor. Bu yüzden umuyorum PS3, PlayStation isminin sonu olmaz. Ama E3'ten beri her gelen her yeni haberle, görünen o ki, Sony biraz daha kan kaybediyor.

Yorumlar

Dauril dedi ki…
gene ilk gelen ben oldum :)

ben zaten xbox360'ı hep ps3ten daha sempatik buldum,daha hoş geldi bana.. 600$ harcayıp bir ömür beklemek,birde üstüne çok pahalı olan blu-ray ve oyunlarını almak bana hiçte cazip gelmiyor..

hem ayrıca sony birazda Wii ve Xbox360 tan aldığı özellikleri"madem onlarda var bizde niye yok?!" dercesine ekledsiği için bu özellikler itici geliyor.. umarım çıkışı 2008e ertelenmez...
Adsız dedi ki…
Süper bir haber ^^ Ne Xbox 360, ne PlayStation 3, ne de Nintendo Wii almayacak olsam da bu tür haberler oldukça iyi geliyor bana. Zamanında PC'ye bir sürü laf atan (PS3 ve Xbox 360 sorunsuz oyun canavarları olacaklar vs diyerekten) bazı konsol oyuncuları ve firmaların şu halleri bence bilgisayarlarımızın sağdık birer dost olduğunu kanıtlıyor bizlere. Ayrıca aşırı teknolojinin göz çıkardığını izlemek ise apayrı bir tat. (Evet, belki saçmaladım belki de aşırıya kaçtım ama ben bilgisayarımla oldukça mutluyum =)
Adsız dedi ki…
Bence Sony, PSP'de de birazcık çuvalladı. Ne film olayını kotarabildi, ne de tartışmasız klasik denilecek bir oyun çıkarabildi. Firmware yükseltmelerinin de sadece homebrew piyasasını yoketmeye dayalı olduğu apaçık ortada. Kısacası Sony, zoraki PSP ye yeni birşeyler katıyor. İlk başlarda PSP nin sitesinden packler, demolar ve bilimum bu tür şeyler indirmeyi hoş bulmuş olsam da zamanla bunların üzerine fazla gidilmediğini gördüm ve açıkçası üzüldüm. Böyle bir potansiyel varken, biraz daha üzerine düşülerek PSP çok daha başarılı bir oyun konsolu olabilirdi.
Adsız dedi ki…
Açıkcası bunu yapan başka bir firma olsaydı çok büyük bir hata olduğunu söylerdim ancak başımızı bir kaç dakikalığına haberlerden kaldırıp oyuncuların tepkilerine baktığımızda durumun hiçde öyle olmadığını görüyoruz.

Trgamer'a gelen bir kaç yorumdan örnekler vermek gerekirse "Sony kesin konsolu geliştirip çıkartacaktır" "Gayet Normal Pal sürümleri hep geç çıkıyor" "Sony istemezse çıkartmaz size ne?".

Ben bunu çoğu oyuncunun konsol hayatlarına PS1 ile başlamasına bağlıyorum. Zamanında Atari 2600 veya Snes oynamamış ( veya oynadığının farkında olmayan) oyuncular bu tür firmaların bir anda sahip oldukları herşeyi nasıl kolayca kaybedebileceklerinin farkında değiller.

Sözün özü benim de arkamda böyle sorgulamayan ve sıkı sıkıya bağlı bir kitle olsaydı bende bu kadar rahat bir şekilde bu kadar önemli değişiklikleri bu kadar sağlam rakiplerim varolmasına rağmen yapardım.
Adsız dedi ki…
Daha konsol piyasaya çıkmadan bu tür spekülasyonların yapılması tamam. 50 GB lık blue-ray disklerini dolduracak PS3 oyunlarının yapılmasının oldukça gecikeceği neden hesaba katılmıyor? Blue-ray ileriye yönelik bir teknoloji değil mi? 2007-2008 de çıkan PS3 oyunlarının kaplayacağı yerin 10GB'ı geçeceğini düşünmüyorum, dolayısıyla bu geç yükleme olayı bir dezavantaj olmayacak. 3-4 yıl sonrası için ise Sony elbette bir çözüm bulacaktır.

Şimdilik tek sorun PS3'ün gerçekten yüksek fiyatı ve Sony'nin hiç hesaba katmadığı ama bence çıktığında konsol piyasasının dengesini altüst edecek Wii. En büyük süprizi kontrolörleriyle onlar patlatmadılar mı?

Sony'nin gerçekten çok yüksek kaliteli oyunlarla gelmesi gerekiyor. Bu işten sıyrılmalarının ve 600 euroyu haketmelerinin tek yolu bu.
Adsız dedi ki…
Bide bunu unutmiyalim,benim gibi dusunenlerde var,konsol olayi geceksin,sony yanlis yapsin,konsol oyunlari berbat ciksin,KI biz bilgisayar oyunculari bundan faydalanalim,Oyunlarin krallik tajini konsollara vermek istemeyiz,bilgisayar oyunlari hep ustun kalmali,konsollrda sorunlar artisin :D,bu sadece kisisel bir dusunce Sinan abi,ama benim gibi cok kisi ayni seyi dusunyo.
Adsız dedi ki…
Çıksın da artık biz de PS2'mize kavuşalım :)

Şaka bir yana gerçekten Sony'nin işi bu sefer zor gibi. Xbox360'den sonra çıkmasının yanına bunları da koyarsak satışları Xbox360'ı bile geçemeyebilir.
Adsız dedi ki…
Bize Nintendo yolu gözükür:)
sonymania dedi ki…
Sinan bey !!!

1)
Öncelikle , " 2x Blu Ray'in okuma hızı saniyede 9 MB iken, 12x DVD'nin hızı 16 MB/s " diye yazmışsınız, sizde her yabancı ve yerli site gibi !!! şayet unuttuğunuz bir şey var ki oda şu ( xboks 360'ın 12x DVD'lik hızı sadece tek katman okumada geçerli , çift katmanda bu hız max 8x'e kadar çıkabiliyor !!! ). yani bundan şu sonucu çıkarabiliriz ( xboks'taki oyunlar çift katman'lı olduklarından , PS3'teki BD25'ler , xboks'ın DVD9 'dan daha yüksek hız ve ( performans ) göstermektedirler !!!

2)Koskoca SONY firmasını ,ki tanıtmama gerek yok aslında ama mecburen kısaca söylemek durumundayım japon ( elektronik devi ) olan bir firmayı ,
ki sektöründe yüzlerce ürünüyle ( TV, radyo , sinema , müzik , cd, pil , vs ... ) ve yüzlerce rakibi ( phillips, lg, samsung ,toshiba, nec ,pioneer ,panasonic ...) ve sayamayacağım bir okadar rakibi ile yıllarca rekabet edip ve hala 1 numara olma özelliğini taşıyan bir firmayı evet SONY'yi tutupta "TEK" alanı oyun olan ,dikkat edin tırnak ile yazdım ,SEGA ve Nintendo ile kıyaslıyabiliyor iseniz .ben söyleyecek söz bulamam size !!!

ve ayrıca hiçbir şeye dayanmayan ve tamamiyle havada kalan büyük iddianız aynen yazıyorum :
" Şimdi, PS3'ün online altyapısının daha hazır olmadığını, oyun yapımcılarının PS3'ün "yeni" gamepad'inin hareket algılama özelliğini oyunlarda nasıl kullanacaklarını hala kara kara düşündüklerini gizlemeye çalışmalarını, tepkiyle karşılanan itici PSP reklam kampanyalarını, giderek azalan fan base desteğini, Sony'nin "diğerleri kimmiş, en iyisini biz bilirizci" tutumunu ve hepsinden önemlisi PS3'ün gelmiş geçmiş EN PAHALI ev konsolu olmasını ucuca ekleyin. Ne elde ediyoruz?... "
Bir kere daha beni şaşırtmıştır ve üzmüştür !!!

Neden şaşırdığıma gelince :
LEVEL gibi Türkiye'nin en önde gelen oyun dergisi olma unvanını elinde bulunduran ve yıllarca ,şahsım olarak bütün değerli yazarlarınızın yazı ve yorumlarını büyük bir ilgi ve zevk ile takip ediyor olmam ve bu derginin başında bulunan ( Sinan Akkol )gibi kaliteli bir editörün ki , sizinde yazılarınızı ve yorumlarınızı beğenerek takip etmekteyim !!! bu yorumları yapması beni gerçekten üzmüş ve rencide etmiştir !!!

SONY'de çalışanlar da allahın kulları tabiki de hata yapacaklardır FAKAT , Bir 2-3 ay erteleme ve bir HDMI kablosu yüzünden batacak ise ,
şimdi batsın !!! Sony fanlarını hiç bir zaman katbetmedi desteğini !!! Bu konu ile ilgili yukarıda yorumu geçen , " Ali Sezgin " beyi de canı gönülden kutluyorum !!! kendisinin yorumu : " Sözün özü benim de arkamda böyle sorgulamayan ve sıkı sıkıya bağlı bir kitle olsaydı bende bu kadar rahat bir şekilde bu kadar önemli değişiklikleri bu kadar sağlam rakiplerim varolmasına rağmen yapardım. "

Bu güzel ve bir o kadar açıklayıcı yorumun altında SONY'nin kimlere ( BİZ SEVERLERİNE ) güvenerek her adımı attığını kolayca görebiliyoruz ,
Sinan bey !!!

Saygılarımla !!!
Adsız dedi ki…
[quote]2007-2008 de çıkan PS3 oyunlarının kaplayacağı yerin 10GB'ı geçeceğini düşünmüyorum, dolayısıyla bu geç yükleme olayı bir dezavantaj olmayacak. 3-4 yıl sonrası için ise Sony elbette bir çözüm bulacaktır.[/quote]

PS3 oyunları bluerayleri tamamen dolduracak. Yeterli veri olmasa bile boş datayla doldurulacak.
Blaxis dedi ki…
sonymania'ya

Düşüncelerime üzülmeni anlıyorum. Ancak Sony'nin 2005 E3'teki PS3 lansmanından beri attığı her adımı takip eden, Türkiye ve İngiltere Sony ofislerindeki yetkilileri bizzat tanıyan birisi olarak ve nacizane tecrübeme dayanarak hala fikrimin arkasındayım: PS3, Sony'nin oyun departmanını zora sokacak (dikkat edersen, oyun departmanını diyorum, tüm Sony'yi değil).

PS3'ü baltalayacak olan HDMI veya BluRay'in hızı değil. Blog'umda bahsettiğim (ve fiyatın, PS3' gereken kullanıcı tabanına ulaşılmasını engellemede önderlik edeceğini düşündüğüm) tüm öğelerin bir araya gelmiş hali.

Umarım yanılırım ve PS3, PS2'den tacını hakkıyla alır. Bunu da en erken 2008 sonunda anlayabiliriz.
sonymania dedi ki…
Sinan bey !!!

Cevabınız için teşekkürü bir borç bilirim.
sizin gibi eleştiriye açık biri ile görüşlerimi paylaşabilmem benim için apayrı bir mutluluk oldu .
Sizi temenni ederim ( Tac hakkı ile alınacak ) !!!
İş ve özel hayatınızda, başarı ve mutluluklar dilerim .

Saygılarımla
Adsız dedi ki…
Sony,Ps3'ü bir vitrin gibi kullanıyor.Blu-Ray'in ve Cell işlemcisinin tanıtım merkezi bir yerde Ps3.Cell işlemcisi milyarlarca dolarlık bir yatırım ve yıllarca süren araştırmalar sonucu ortaya çıkmış bir ürün.Blu-ray'de öyle.Bu yüzden Ps3'ün çuvallaması,Cell işlemcisinin ve Blu-ray'in lansmanına büyük balta vuracaktır.Bütün bunların ışığında Ps3'ün başarısız olacağını şahsen düşünmüyorum.

Avrupa'da geç çıkacak olmasını,alınması gereken bir risk olarak görüyorum.Xbox360'ın Avrupa satış rakamları inanılmaz boyutlarda değil.Xbox hep Amerika'da inanılmaz bir başarı elde etti.Japonya pazarında çok çok kötü durumdalar.Sony Wii'nin Japon'yadaki tehditini ve x360'ın Amerika'daki üstünlüğünü,birde konsolu bu bölgelerde erteleyerek pekiştiremezdi.O yüzden Nintendo'nun ve Microsoft'un hiçbir zaman domine edemediği Avrupa pazarında erteleme riskini aldı.

Ps3 başrısız olsa,piyasayı kim ele geçirecek sorusuna net cevap bulmak mümkün değil.Üç önemli bölgeyede Playstation ailesi kadar domine edemedi ne Nintendo,ne de Microsoft.Çoğunlukla Japonlara hitab eden Nintendo mu pazara hakim olacak,Japon pazarında hiçbir zaman iş yapamayan Microsoft mu hüküm sürecek?

Ps3'ün beyin takımının herşeyi biz iyi biliriz demesi anormal gözükebilir,ama milyar dolarlık bir sektörde vahşice hareket etmezseniz,biraz küstah olmazsanız,Microsoft gibi bir dev sizi sahadan siler.

Sony oyun bölümünün başındaki adam Ken Kutaragi değilde başkası olsa,bende Sony zor durumda derdim,ama bu adam bu işin bir numaralı uzmanı,gerçek bir lider.Bu karmaşada bile çıkıp okkalı bir cevap vermiyor hiç kimseye,çünkü spekülasyonların Ps3'ün reklamını yaptığını biliyor.Son birkaç ayda iyi,ya da kötü Ps3,oyun dünyasının 1 numaralı konu başlığı.Ve bunların hepsi bu iyi-kötü spekülasyonlar sayesinde oldu.

Sony çok büyük risk alıyor,risk alınmazsa büyük başarılar elde edilemez.Microsoft hep rolantiye oynadı,Google'ın büyümesine engel olamadı,şimdide Sony'ye karşı rölantili davranıyor,ama bence asıl hatayı Microsoft yapıyor.
Adsız dedi ki…
Sony batsın nolacak.Dünyanın sonu değil.
emrsag dedi ki…
Ps3 tutmaz ise sony oyun departmanı zora girer, sony "nispeten" zora girer,
Ps3 tutmaz ise; yıllardır ps2 mucizesini zevkle kullanan konsol ve dolaylı yoldan ps2 den etkilenen pc kullanıcıları asıl kaybeden olacaktır.
Ps2 nin bilgisayar oyunlarını hem teknik özellik, hem de çeşitlilik manasında rekabet ile geliştirdiği düşüncesindeyim. Aynı ps3 ilk çıktığında bilgisayarlarımızın (yani donanım üreticilerinin) bu grafik kalitesini yakalamak için çabalayacak olması gibi. (inş. öyle bir grafik kalitesiyle çıkar.)
En kötü sony oyun departmanını kapatır, milyar dolarlık zarar da olsa başka yerlerden dengeler.
Ama oyuncular "PlayStation" gibi bir devi, çok büyük bir zevki&keyfi kaybeder.
Umarım Sony bu durumun farkındadır. (umut gönlümün ekmeği...)
emrsag dedi ki…
Ps3 tutmaz ise sony oyun departmanı zora girer, sony "nispeten" zora girer,
Ps3 tutmaz ise; yıllardır ps2 mucizesini zevkle kullanan konsol ve dolaylı yoldan ps2 den etkilenen pc kullanıcıları asıl kaybeden olacaktır.
Ps2 nin bilgisayar oyunlarını hem teknik özellik, hem de çeşitlilik manasında rekabet ile geliştirdiği düşüncesindeyim. Aynı ps3 ilk çıktığında bilgisayarlarımızın (yani donanım üreticilerinin) bu grafik kalitesini yakalamak için çabalayacak olması gibi. (inş. öyle bir grafik kalitesiyle çıkar.)
En kötü sony oyun departmanını kapatır, milyar dolarlık zarar da olsa başka yerlerden dengeler.
Ama oyuncular "PlayStation" gibi bir devi, çok büyük bir zevki&keyfi kaybeder.
Umarım Sony bu durumun farkındadır. (umut gönlümün ekmeği...)
Adsız dedi ki…
Aynen anonymous'sa katilyorum...digelim sony oyun sektorunde batti...e ne olacak,batsin gitsin,baska oyun konsolu yokmu yani,alir Kojima abi MGS 4 u baska bir konsola yada bilgisayra yapar ..merak etme sinan abi :D :)
Adsız dedi ki…
Bence Sony PS3 ü ilk çıkardığı 3 ay isminin ve oyunlarının etkisiyle Xbox 360'ın satış rakamlarını geçer. Zaten şu sıralar da bile PS2 Xbox 360'dan daha fazla satıyor.Bence PS kolay kolay batmaz. Zaten ertelenen de Avrupa çıkış tarihi.
Adsız dedi ki…
Bence Sony PS3 ü ilk çıkardığı 3 ay isminin ve oyunlarının etkisiyle Xbox 360'ın satış rakamlarını geçer. Zaten şu sıralar da bile PS2 Xbox 360'dan daha fazla satıyor.Bence PS kolay kolay batmaz. Zaten ertelenen de Avrupa çıkış tarihi.
Adsız dedi ki…
Play Station 3 çuvallasa bile sony kolay dağılacak bir marka değil. Sinan abi sega dan atari den bahsetmiş. Ama sony öyle değil. Elekrtonik eşya adına ne ararsanız var. kamera ,fotoğraf makinesi, laptop, televizyon vesaire adamlar sadece oyun piyasasından para kazanmıyorlar. Zaten PS3 ismi bile yüzbinler sattırır. Sony de öyle kolay bırakmaz konsolunu.
Adsız dedi ki…
En büyük Mega Drive II, başka büyük yok!
Adsız dedi ki…
Benim fikirlerim biraz daha farklı olabilir ama sony gerçekten işini ne atari nede sega gibi yapıyor yani buda sizlere söylemek istedigim şeyin sony nin kolay kolay batmıyacağı yönünde bunun en önemli sebepleri sony çalışanlarını bile hayal ettigimizde sanki bize metalden insan hayal ettiriyo ben sony lafı duydugumda bile direk aklıma altın madeni gibi bi fabrika ayrıca yaptıkları ürünün işlevi dışında dış görünüş ile inanılmaz ilgilendikleri geliyor sonuçta sony işini hiç cıvıtmadan mükemmel renkli bi sadelik veren işler şeklinde çıkartıyor ps3 üde sadece grafik hız okuyucu degerlendirmek gerekmiyor tamamıyla genelden başlamak gerekiyor öle başlıyıncada ilk söz burası türkiye burdada oyun konsolunun dili sony olarak geçiyo her bakımdan olmasada bakabilcemiz yönler diger oyun konsollarına göre kesinlikle daha fazladır benim fikrim bu arkadaşlar :) !!!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anime, çizgi film değildir!

388@0

12'den 20. Güne Zıplayış