E3: Gittiiim, gidiyoruuuum, giiit...


Ee, biliyorum, bir 10 gün kadar blog'a giriş yapmayacaktım. Ama tam bavulumu toplarken kulağıma fısıldanan bir habere göre, gelecek yıl ve hatta bir daha asla (hazır olun şimdi, geliyooor) E3 fuarı olmayabilirmiş!
Şimdi bir süre durup, bu haberi algılamaya çalışalım... "Ne? Nasıl yani?! Endüstrinin en büyük olayı nasıl olur da iptal edilir?" ilk olarak aklınıza gelecek sorulardır herhalde. 2 güne kadar bu sorular cevaplanacak ve bu rivayetin gerçek olup olmadığı anlaşılacak. E3'ün düzenleyicisi ESA şirketinin başkanı 48 saat içinde E3'ün geleceğiyle ilgili önemli bir açıklama yapacağını açıkladı.

Bu fikre alışmak her ne kadar zor olsa da, üstüste 5 yıl E3'te bulunmanın verdiği tecrübeyle şunu söyleyebilirim ki, firmalar E3'te stand almak için milyon dolarlar ödemekten sıkılmış olabilir.

- E3 artık sadece en büyük firmaların dikkat çekebildiği bir fuar olmaya başladı. Fuar plan krokilerini görseniz, E3 alanının yarısından fazlası Sony, MS, Nintendo ve EA'e tarafından kapatılıyor. Eidos, Bethesda gibi başarılı firmalar bile ilgi çekemiyor bu korkunç standların karşısında. Haliyle orta ölçekli firmalar, E3'teki stand alanlarına artık milyonlarca dolar vermek istememeye başlamış olabilirler.
- Diğer yandan, üç büyüklerin de eskisi kadar büyük alanlar satın almayacakları belli. Çünkü bu Kasım geldiğinde, tüm yeni nesil konsollar çıkmış, hemen herkes eteklerindeki taşları dökmüş olacak. Yani Sony-Microsoft-Nintendo da 2007'deki E3 için "o kadar fazla para" vermek istemeyeceklerdir. EA'i bilmiyorum.
- Eskiden nasıldı bilmiyorum ama E3'ün içinde bir şeye ulaşmak giderek zorlaşmaya başlamıştı: Oyunlara! Fuara gelen oyun sektöründen ve basınından her bir kişiye, 100 tane ağzından salya, sırtından ter boşanan Amerika'lı oyun manyağı geliyor. Kısaca E3'ü "içinde yarı çıplak kızlar ve sağır eden bir gürültü olan Atari Salonu" zanneden bu güruh, E3'ü her yıl biraz daha cıvık hale getirdi.
- Bu güruhun artışı, sektörden olanların en önemli oyunlara ulaşmasını da zorlaştırdı. "Nerd"lerin oyunların başında bütün gün geçirmesini önlemek için, en önem taşıyan oyunlar, iki üç kişiden randevu alınarak girilebilen, özel, kapalı odalar ve salonlarda gösterilmeye başlandı. Afedersiniz, ama E3 bir "trade-show" değil mi? Bu "trade"den olanların oyunları görmesi lazım, onlardan gizlenmesi değil.

Neyse, şimdilik bu konudaki haberine rivayet muamelesi yapıyorum. ESA başkanı, tek ve milyon dolarlık bir fuar yerine, Amerika'nın (bir ümitle, dünyanın) farklı bölgelerine ve tüm bir yıla yayılmış, daha ufak ve "daha az booth-babeli, daha çok oyunlu" fuarların yapılacağını duyurmasını bekliyoruz.

Umarım doğru çıkmaz, eğer bu rivayet doğruysa, seni özleyeceğiz E3 ve Baharat...

Yorumlar

StormOrjin dedi ki…
Hmmm. E3 olmuyabilir demek. Ama gerçekten oyunların önplanda olması gereken bir fuarda oyunlar saklanıyorsa durumun bu olması doğal olabilir. Umarım kapanmazda daha çok yapıcı önlemler alınabilir. Mesela Fuara katılacak firmaların sayısına göre en fazla alınılabilecek yer alanı ve bütüngün bilgisayarın başında oturanlara karşı bizim internet kafelerimizdeki gibi süreli bi sistem filan.
Ragnor dedi ki…
Ya bizde de bir E-oyun vardı diyeceğim ama diyeceksin ki oyun yapan var mı ki oyun fuarı olsun. Haklısın durum böyle. Umarım 1-2 yıl içinde birşeyler değişir yavaş yavaş.
Ama o zamana kadar elimizde demoparty'ler var :). Oyun olmasada bilgisayar dünyasının yaratıcı çocuklarını görmek ve bol bol geyik yapmak için iyi yerler. Hatta artık senede 2 tane yapılır bile oldu ülkemizde, ha unutmadan, eylülde 7D6 olacak, bekleriz :).

Türkiyedeki demopartilerin linklerinide yazayım ilgilenen çıkar belki.
7DX partileri: http://www.7dx-party.org
Nightshift : http://nightshift.untergrund.net
Bu arada reklam yapmak değil niyetim belki merak eden çıkar, ilgisini kaybetmeden direk olaya yönlendireyim dedim, yoksa iki parti ilede katılımcı olmaktan öteye ilgim yok.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anime, çizgi film değildir!

388@0

12'den 20. Güne Zıplayış